В село Криничне, Одеска област, местната жителка Парасковия Трандафилова вече 15 години произвежда бесарабски пипер по древна семейна рецепта. Тя продължава занаята на баба си и майка си. Днес нейната продукция достига не само до различни краища на Украйна, но и в чужбина – Норвегия, Германия, САЩ, Канада и Чехия.
„С това се занимаваха още баба и мама“
Производството на пипер в семейство Трандафилови има дълга история. По думите на Парасковия занаята се предава от поколение на поколение.
„Всяко семейство в селото си отглежда. От детство познавам тази подправка и знам как се прави. С това се занимаваха още баба ми и мама. Аз самата работя вече 15 години. Първо продавах на пазара, а от три години – и през социалните мрежи“, разказва Парасковия.
Тази година жената се сблъсква с трудности при отглеждането на пипера – вредители нанасят сериозни щети на реколтата:
„Много трудно беше да го опазим от вредители – имаше ги в изобилие. Но съм доволна, много доволна. По-рано засаждах пет сотки, а сега – три, защото няма кой да помага. Преди ми помагаха родителите, децата идваха. Сега никой не може да дойде.“
Как се прави пипер ?
Процесът остава традиционен и включва няколко етапа. Най-напред чушките се набират, измиват и нарязват.
„Най-често го режем на резенчета. След като го нарежа, го разстилам да се суши на слънце.
Когато поизсъхне навън, го пренасям при нагрятата печка и го оставям вътре, за да се доизсуши напълно“, обяснява тя.
Следва смилане на изсушения пипер в хаван и пресяване през сито, за да се получи фин и равномерен прах. Последният етап е добавянето на олио.
„Много обичам тази работа“
Продукцията на Трендафилова е търсена както в Украйна, така и зад граница. Поръчки идват от Одеса, Киив, Николаев, Ривне, Ивано-Франкивск, както и от украинци, живеещи в чужбина.
„Много поръчки имам от Одеса, Киив, Николаев, Ривне, Ивано-Франкивск. Поръчват и от чужбина: Норвегия, Германия, Америка, Канада, Чехия. Мнозина носят за близки зад граница. Хората казват: ‘Ох, върнахме се в детството.’ Някой си спомня баба си, друг – майка си. Хората са доволни, а и аз съм много щастлива, че са благодарни“, споделя Парасковия Трандафилова.
Освен паприка тя прави и друга любима в Бесарабия подправка – мирудия.
„Това е българска подправка – смес от билки с осем съставки. Много я обичаме при нас в Бесарабия, много.“
А за по-дълбок вкус добавете : счукан кимион, сушен чесън, дафинов лист
„Много обичам тази работа, много. И честно казано – не заради печалбата, а защото хората са доволни. Не се изморявам. Казват ми: ‘Сигурно си уморена.’ Не, не се изморявам – тази работа ми носи удоволствие“, заяви с гордост и усмивка Трендафилова
Автори: Доротея Николова , Румен Сарандев , Олександр Барон Езикът ни, културата ни са важни за отстояването на украинската идентичност, за опазването на духа ни,…
Граничната гимназия, разположена на територията на Бесарабската (бившата Тарутинска) община, продължава да получава луковици на растения, които по-късно ще бъдат…