„Не се изморявам от това“: българка от Одеска област прави бесарабски пипер и българска мирудия – по стара семейна рецепта

Пипер Бесарабия

В село Криничне, Одеска област, местната жителка Парасковия Трандафилова вече 15 години произвежда бесарабски пипер по древна семейна рецепта. Тя продължава занаята на баба си и майка си. Днес нейната продукция достига не само до различни краища на Украйна, но и в чужбина – Норвегия, Германия, САЩ, Канада и Чехия.

„С това се занимаваха още баба и мама“

Производството на пипер в семейство Трандафилови има дълга история. По думите на Парасковия занаята се предава от поколение на поколение.

„Всяко семейство в селото си отглежда. От детство познавам тази подправка и знам как се прави. С това се занимаваха още баба ми и мама. Аз самата работя вече 15 години. Първо продавах на пазара, а от три години – и през социалните мрежи“, разказва Парасковия.

Тази година жената се сблъсква с трудности при отглеждането на пипера – вредители нанасят сериозни щети на реколтата:

„Много трудно беше да го опазим от вредители – имаше ги в изобилие. Но съм доволна, много доволна. По-рано засаждах пет сотки, а сега – три, защото няма кой да помага. Преди ми помагаха родителите, децата идваха. Сега никой не може да дойде.“

Как се прави пипер ?

Процесът остава традиционен и включва няколко етапа. Най-напред чушките се набират, измиват и нарязват.

„Най-често го режем на резенчета. След като го нарежа, го разстилам да се суши на слънце.



Когато поизсъхне навън, го пренасям при нагрятата печка и го оставям вътре, за да се доизсуши напълно“, обяснява тя.

Следва смилане на изсушения пипер в хаван и пресяване през сито, за да се получи фин и равномерен прах. Последният етап е добавянето на олио.

„Много обичам тази работа“

Продукцията на Трендафилова е търсена както в Украйна, така и зад граница. Поръчки идват от Одеса, Киив, Николаев, Ривне, Ивано-Франкивск, както и от украинци, живеещи в чужбина.

„Много поръчки имам от Одеса, Киив, Николаев, Ривне, Ивано-Франкивск. Поръчват и от чужбина: Норвегия, Германия, Америка, Канада, Чехия. Мнозина носят за близки зад граница. Хората казват: ‘Ох, върнахме се в детството.’ Някой си спомня баба си, друг – майка си. Хората са доволни, а и аз съм много щастлива, че са благодарни“, споделя Парасковия Трандафилова.

Освен паприка тя прави и друга любима в Бесарабия подправка – мирудия.

Това е българска подправка – смес от билки с осем съставки. Много я обичаме при нас в Бесарабия, много.

. Бесарабска „мирудия“ – билкова смес за здраве и вкус!
Съставки: Чубрица (лятна), Риган, Мащерка, Босилек ,Копър (листа), Магданоз (листа), Девисил, Мента

А за по-дълбок вкус добавете : счукан кимион, сушен чесън, дафинов лист

„Много обичам тази работа, много. И честно казано – не заради печалбата, а защото хората са доволни. Не се изморявам. Казват ми: ‘Сигурно си уморена.’ Не, не се изморявам – тази работа ми носи удоволствие“, заяви с гордост и усмивка Трендафилова

Наталя Гаврилова за Суспiльне Одеса