В село Криничне, Одеска област, местната жителка Парасковия Трандафилова вече 15 години произвежда бесарабски пипер по древна семейна рецепта. Тя продължава занаята на баба си и майка си. Днес нейната продукция достига не само до различни краища на Украйна, но и в чужбина – Норвегия, Германия, САЩ, Канада и Чехия.
„С това се занимаваха още баба и мама“
Производството на пипер в семейство Трандафилови има дълга история. По думите на Парасковия занаята се предава от поколение на поколение.
„Всяко семейство в селото си отглежда. От детство познавам тази подправка и знам как се прави. С това се занимаваха още баба ми и мама. Аз самата работя вече 15 години. Първо продавах на пазара, а от три години – и през социалните мрежи“, разказва Парасковия.
Тази година жената се сблъсква с трудности при отглеждането на пипера – вредители нанасят сериозни щети на реколтата:
„Много трудно беше да го опазим от вредители – имаше ги в изобилие. Но съм доволна, много доволна. По-рано засаждах пет сотки, а сега – три, защото няма кой да помага. Преди ми помагаха родителите, децата идваха. Сега никой не може да дойде.“
Как се прави пипер ?
Процесът остава традиционен и включва няколко етапа. Най-напред чушките се набират, измиват и нарязват.
„Най-често го режем на резенчета. След като го нарежа, го разстилам да се суши на слънце.
Когато поизсъхне навън, го пренасям при нагрятата печка и го оставям вътре, за да се доизсуши напълно“, обяснява тя.
Следва смилане на изсушения пипер в хаван и пресяване през сито, за да се получи фин и равномерен прах. Последният етап е добавянето на олио.
„Много обичам тази работа“
Продукцията на Трендафилова е търсена както в Украйна, така и зад граница. Поръчки идват от Одеса, Киив, Николаев, Ривне, Ивано-Франкивск, както и от украинци, живеещи в чужбина.
„Много поръчки имам от Одеса, Киив, Николаев, Ривне, Ивано-Франкивск. Поръчват и от чужбина: Норвегия, Германия, Америка, Канада, Чехия. Мнозина носят за близки зад граница. Хората казват: ‘Ох, върнахме се в детството.’ Някой си спомня баба си, друг – майка си. Хората са доволни, а и аз съм много щастлива, че са благодарни“, споделя Парасковия Трандафилова.
Освен паприка тя прави и друга любима в Бесарабия подправка – мирудия.
„Това е българска подправка – смес от билки с осем съставки. Много я обичаме при нас в Бесарабия, много.“
А за по-дълбок вкус добавете : счукан кимион, сушен чесън, дафинов лист
„Много обичам тази работа, много. И честно казано – не заради печалбата, а защото хората са доволни. Не се изморявам. Казват ми: ‘Сигурно си уморена.’ Не, не се изморявам – тази работа ми носи удоволствие“, заяви с гордост и усмивка Трендафилова
“АЛВИ ФЕСТ”, с удоволствие изучават български език, литература, история, география и български фолклор. Снимки от работния процес на учениците. с.Каменка,…