Относно китайските Shahed-136…

Относно китайските Shahed-136…

Една чуждестранна медия стресна всички с новината, че Китай е разработил аналог на Shahed-136 и ще го доставя на Русия. Нека кажем, че новината не е положителна, но и мирише на, извинете, некрофилия.

Въпросът е в това, че още през август 2023 г. Китай представи на руското военно изложение “Армия-2023″ своя безпилотен самолет камикадзе „Sunflower 200”, който много приличаше на Shahed-136, но имаше малко по-добри характеристики. Например теглото му е 175 кг, вместо 240-те кг на Shahed-136.

И сега един въпрос към експертите. Ако Китай от поне една година разполага с дрон камикадзе, подобен на Shahed-136, защо Русия все още не го притежава и не го използва в Украйна? Точно така. Защото политиката на Китай е да не подкрепя Русия във военно отношение.

Например не толкова отдавна заедно с вас чухме изявления на британския министър на отбраната Грант Шапс, че Китай доставя смъртоносни оръжия на Русия. Това изявление беше направено през май 2024 г. Сега е началото на юли, а на Русия не е доставен нито един китайски снаряд, ПТРК или танк. Точно както и самата новина след гръмкото изявление потъна в забвение и никой не си спомня за нея.

Всъщност, защо разказвам всичко това?

Китай не е Иран. Китай не е Северна Корея. Китай е държава, чието развитие, просперитет и амбиции зависят пряко от нейната икономика, а тя е зависима от износа за западните държави, преди всичко за САЩ и ЕС. Военните доставки за Русия ще сложат край на развитието на Китай и той много добре разбира това. Смятате ли, че големият Си ще направи подобна грешка?

На свой ред западните държави имат редица нерешени проблеми с Китай в региона. И за да се предотврати решаването на тези въпроси в полза на Пекин, от време на време му се оказва натиск, включително и информационен. Но това е битка между Запада и Китай; ние не участваме в нея, макар че понякога се появяваме там.

Разбира се, най-лошото, което може да си представим, е военен съюз между Китай и Русия и директни доставки на китайски оръжия и оборудване за РОВ. Но такова нещо никога не е било регистрирано и се надявам, че никога няма да се случи.

Така че не бързайте да си посипвате главата с пепел, което обаче не отменя почистването на картечницата.

Източник: Александър Коваленко