„Да погали егото си“: путин нареди да бъдат вкарани в затвора 12 разработчици на хиперзвукови технологии

„Да погали егото си“: путин нареди да бъдат вкарани в затвора 12 разработчици на хиперзвукови технологии

В русия са арестувани най-малко 12 учени, изучаващи физичните процеси с хиперзвукова скорост. Сред тях са: Анатолий Маслов, Александър Шиплюк, Валерий Звегинцев, Владислав Галкин, Анатолий Губанов, Валерий Голубкин и др. Всички са обвинени в “държавна измяна”, предполагаемо поради продажба на класифицирана информация, съобщава “руската служба на BBC”.

ФСБ започна да следи внимателно специалистите в тази област след 2018 г. Тогава путин представи “нямащите аналог“ хиперзвукови ракети в посланието си до федералното събрание. Диктаторът похвали тяхната скорост, маневреност и способност да преодоляват всички системи за противоракетна отбрана.

Адвокатът Евгений Смирнов, който защитаваше подсъдимите по делата, каза, че в частни разговори служители на ФСБ са признали, че делата срещу учените са били образувани „по желание от високо“. И всяко обвинение се докладва лично на путин. По този начин те се опитват да покажат, че шпионите са на лов за руски ракетни технологии.

„Да погали егото си, да покаже, че руските ракети са най-добрите и се опитват да ги откраднат“, казва Смирнов.

Почти всички случаи на „държавна измяна“ срещу учени се развиват по един и същи начин: офицери от разузнаването идваха в институтите и търсеха кое е „най-подходящото“ сред техните международни проекти.

От друга страна, това работи само в наша полза – има по-малко учени в руските институти, по-малко създадени от тях ракети летят до мирни градове в Украйна.

Източник: Pravda Gerashchenko