Франция вече е прехвърлила на Украйна военно оборудване на стойност над 2,5 милиарда евро

Франция вече е прехвърлила на Украйна военно оборудване на стойност над 2,5 милиарда евро

Министерството на въоръжените сили на Франция публикува списък на оръжия, оборудване и материали, прехвърлени на въоръжените сили на Украйна от началото на пълномащабна война до 31 декември 2023 г.

„Общо Франция достави на Украйна военно оборудване на обща стойност 2,615 милиарда евро, към които могат да се добавят 1,2 милиарда евро, прехвърлени към Европейския фонд за мир, което възлиза на подкрепа в размер на повече от 3,8 милиарда евро в периода от 24 февруари 2022 г. до 31 декември 2023 г.“, се казва в изявление на Министерството на отбраната, предава Укринформ.

Вниманието е фокусирано върху „решителните действия в областта на обучението“, което са преминали около 10 хиляди украински войници в армиите на Полша и Франция.

Сред артилерията в списъка вчастност има оръдия TRF1 – шест броя, оръдия “Цезар” – 30 единици и десет 120-мм минохвъргачки.

Списъкът на бронираната техника включва 38 леки танка AMX10 RC, както и 250 бойни и медицински бронетранспортьора.

Сред системите за противовъздушна отбрана са два Crotale NG, шест Mistral MANPADS, един френско-италиански SAMP/T и един радар CM200. Броят на ракетите за тях не се уточнява, както и конфиденциална информация за броя на предоставените ракети въздух-земя SCALP.

Французите съобщават и за десет детектора за дронове и 160 разузнавателни дрона, малокалибрени оръжия и боеприпаси. Списъкът на последните включва 10,5 хиляди гранати, 12,7 мм патрони – 1,74 милиона и 30 хиляди 155 мм снаряди за оръдия Цезар и TRF1.

Източник: Информационный навигатор