Генерален щаб: Първите украински пилоти, преминали интензивно обучение под ръководството на инструктори от Кралските военновъздушни сили, завършиха летателното училище.

Генерален щаб: Първите украински пилоти, преминали интензивно обучение под ръководството на инструктори от Кралските военновъздушни сили, завършиха летателното училище.

10-те пилоти преминаха основно летателно, наземно и езиково обучение в Обединеното кралство и един ден ще станат първата отбранителна линия, защитаваща небето на Украйна от руските войски.

Сега групата ще премине към напреднало летателно обучение, провеждано от френските военновъздушни сили, преди да се научи да управлява изтребители F-16.

🤝 Това усилие е ключов принос на Обединеното кралство към Коалицията за въздушни способности, водена от Съединените щати, Дания и Холандия, която помага на Украйна да изгради своите ВВС, които ще се състоят от модерни изтребители и ще станат крайъгълен камък на въоръжените Сили на Украйна. Коалицията беше създадена миналата година, за да осигури дългосрочна подкрепа на въоръжените сили на Украйна. Великобритания е съпредседател във военноморските и безпилотните коалиции.

     „Бих искал да поздравя тези смели пилоти за завършването на първоначалното им обучение тук, в Обединеното кралство. Благодарение на световно признатите умения на Кралските военновъздушни сили, тези пилоти са преминали едни от най-добрите налични обучения и сега са една стъпка по-близо до участие в борбата срещу незаконната инвазия на Русия – каза Министърът на отбраната Грант Шапс.

Един от украинските пилоти сподели:

     „Харесва ми да съм в Обединеното кралство и да участвам в тази програма за обучение. Курсът беше предизвикателен и интересен, той ме направи по-добър пилот. Благодарен съм на Великобритания за подкрепата на Украйна, а също така съм лично благодарен на инструкторите на Кралските военновъздушни сили, че ме подготвиха за бъдещето.”

Източник: СтратКом ЗСУ / AFU StratCom