Игнорира “Крокус”: Путин казва на ксенофобите, че Русия има нужда от мигранти, ISW

Игнорира “Крокус”: Путин казва на ксенофобите, че Русия има нужда от мигранти, ISW

Президентът Владимир Путин, след като насажда омраза и публично наказва гражданите на Таджикистан, „замесени“ в събитията  „Крокус“, казва на ксенофобското общество за нуждата от мигранти.

Американският институт за изследване на войната (ISW) пише за такава непоследователност на диктатора. Те припомниха как на 4 април на 12-ия конгрес на Федерацията на независимите профсъюзи на Русия (събитието беше в Москва) Путин каза, че предстоящият недостиг на работна ръка е напълно очевидно явление и че е “критично важно” за страната за повишаване на производителността на труда.

В същото време диктаторът каза, че Русия няма личен избор – тя трябва да насърчава работната сила да идва от чужбина.

„Изглежда, че Путин казва на руската ксенофобска ултранационалистическа общност, че Русия трябва да продължи да разчита на миграцията, за да реши проблема с недостига на работна ръка, което вероятно е сигнал за руските ултранационалисти да спрат да призовават за антиимигрантска политика, особено след терористичната атака в “Крокус Сити“ през март, смятат от ISW.

По-рано от института вече подчертаха, че антимигрантската политика, която Русия първа запали със събитията в “Крокус”, вероятно ще изостри недостига на работна ръка, което ще се отрази негативно на икономиката. Още тогава беше очевидно: въпреки публичните мъчения на „замесените“ в събитията в Подмосковието, руските власти едва ли ще се поддадат напълно на ултранационалистическите, ксенофобски искания на обществото и рязко ще намалят имиграцията в Русия.

Източник: Информационный навигатор