Киев-2022 и Лондон-1940. Как жители на двете столиц се криеха от атаките в метрото.

Киев-2022 и Лондон-1940. Как жители на двете столиц се криеха от атаките в метрото.

Изложбата е създадена в партньорство с журналистическата мрежа n-ost, която публикува снимки от украинското метро в подлезите на европейските градове. Вляво: 1940 г., гара Wood Green, Лондон. Вдясно: жителка на Киев в палатка на платформата на гара Дорогожичи, 2 март 2022 г.

5 март 2024 г

„Луна на „блица“: подземни убежища в Украйна и Лондон“ – това е името на фотоизложбата, която се откри в Лондонския музей на транспорта.

В нея събраха 70 снимки от архивите, в които лондончани се крият от бомбардировките на Луфтвафе през 40-те години на миналия век, и съвременни снимки на жителите на Украйна, принудени да слизат в метрото по време на руските атаки.

Вляво: септември 1940 г., станция “Пикадили Съркъс”, хората седят до ескалатора. Вдясно: януари 2023 г., жителите на Киев седят на станция “Театрална”

Вляво: лондончани се крият от германските бомби на станция “Пикадили Съркъс”, 1940 г. 

Вдясно: жителка на Харков на метростанция “Героите на труда”, 21 май 2022 г.

Лондонският транспортен музей предостави архивни снимки от своята колекция. Снимките от Украйна са направени предимно от независими украински журналисти.

Трябва да се отбележи, че с началото на Втората световна война британското правителство не искаше да позволи на хората да се крият в подземните станции: смятаха, че е по-важно влаковете да продължат да се движат. Но хората отидоха в метрото, пресата и парламентът протестираха и властите трябваше да отстъпят.

Снимките от 40-те години на миналия век бяха цензурирани, за да представят лондончани, обединени срещу нацистите. Снимки на украинските фотографи показват реалностите на днешната война, която започна Русия.

В Лондон алармата за въздушно нападение звуча почти всеки ден от септември 1940 г. до май 1941 г. и отново между юни 1944 г. и март 1945 г. Жителите обикновено се криеха в подземието. В Киев в началото на руската инвазия през февруари 2022 г. около 40 хиляди души се криеха в метрото всеки ден.

Това беше толкова често срещано в Лондон през 40-те години на миналия век, че имаше специални билети за за вход в метрото за укритие, на пероните бяха поставени двуетажни легла, раздаваха храна, а на някои места имаше дори библиотеки и музика. На киевчани и харковчани от 2022 г. също тряим се налагаше да създават домашен уют на платформите и да провеждат концерти.

Източник: BBC