Кога окупаторите ще бъдат изтласкани от Харкивска област?

Кога окупаторите ще бъдат изтласкани от Харкивска област?

Напоследък, на фона на провала на руската операция в Харкивска област, както и на изтласкването на частите на РОВ както в района на Липци, така и във района на Вилчанск, все по-често започва да звучи този въпрос: “Кога, според вас, руснаците ще бъдат напълно изтласкани от Харкивска област?”.

И на този въпрос ще отговоря следното, което шокира много хора: “За какво?”

Но преди да започнем, си струва да се обърне внимание ето на какво…

Преди формирането на групата войски “Север” в близост до границата с Украйна е имало групи войски с численост малко над 35 хил. души. ГВ “Белгород” – малко повече от 15 хил. човека, ГВ “Брянск” и ГВ “Курск” – по около 10 хил. Но след обединението в “Север” този брой се увеличи до 50 хиляди, а в навечерието на началото на настъплението срещу Харкивска област на 10 май общият им брой беше 53 хиляди. Най-многобройна е бившата ГВ “Белгород” – около 40 хил. души.

В момента ГВ “Север” наброява около 60 хиляди, а бившата ГВ “Белгород” – повече от 45 хиляди тела. В същото време, за да се укрепи ГВ “Север” и да се продължат бойните действия в Харкивска област, командването на РОВ отслаби и прехвърли в Белгородска област части от състава на:

-Краматорско направление – 83-ти ОДСМБр (действаше в района на Часив Яр, по линията Иванивске-Клешчиивка-Андриивка);

-Курахивско направление – ” легендарният” 155-и корпус на морската пехота, в който след две неуспешни офанзиви към Угледар нямаше нито един морски пехотинец, който да е виждал море поне веднъж в живота си;

-От Днипровската ГВ – 810-та отделна бригада на морската пехота, която цяла година се блъскаше в Кринки, и 61-ва отделна бригада на морската пехота, която наскоро успешно удави тюлените си край Нестрига.

Харкив извлича ресурси от РОВ и го ограничава на това място. Открила два нови участъка на фронта, Русия не може да ги изостави заради твърдоглавата упоритост на топовете си генерали, но и не може да постигне успех там. Всъщност, Харкивщина изсмуква 25 000 допълнителни ресурса от РОВ, който трябва редовно да се подновява и захранва.

Ето защо не изключвам до края на лятото Силите за отбрана Украйна да излязат на линията Глубоке-Лукянци с пълен контрол над тези селища и да се съсредоточат върху това да вкарат руснаците в Красново-Мороховец-Олейниково. Те ще изтласкат руснаците от Волчанск, отблъсквайки ги от града на 1-2 км, както и в района на Бугруватка. Може би ще проведат рейдове в района на Гатище-Огурцово. Но ще запазят присъствието на РОВ до такава степен, че те да нямат възможност да намалят групировката си в района на Белгород.

Ако сега руснаците бъдат напълно изтласкани от Харкивска област, те ще концентрират освободения ресурс в едно или няколко направления, оставяйки стандартна групировка от 15-20 хил. тела в Белгород. Трябва ли ни това на нас?

Руското командване със своето представяне в Харкивска област не само че не постигна тактически, а още повече оперативно-тактически успехи, унищожи хиляди човешки ресурси и продължава да ги унищожава там, но и се вкара в капан, от който е практически невъзможно да се излезе. В края на краищата, ако просто вземете и изтеглите войските от тези два участъка на бойните действия, ще възникне въпросът: “За какво беше нужно всичко това и то на такава цена?”

В резултат на това, генерал-полковник Александър Лапин много бързо ще се окаже на подсъдимата скамейка, но не в Хага, а в 235-ия гарнизонен военен съд в Москва за неочаквано разкрита корупция. И докато руснаците се смилат на кайма в Харкивщина, неудобните въпроси се задържат, докато се появи удобен случай.

Източник: Александър Коваленко