Саратската община е в траур: сърцето на заслужилия треньор на Украйна Василий Златов спря на 67-годишна възраст

Саратската община е в траур: сърцето на заслужилия треньор на Украйна Василий Златов спря на 67-годишна възраст

Саратската община е в траур. На 67-годишна възраст спря да бие сърцето на Василий Златов, заслужилия треньор на Украйна, съдия от национална категория, треньор по свободна борба и преподавател в Саратската детско-юношеска спортна школа. Това съобщи Бесарабия INFORM, позовавайки се на общината.

Васил Златов е роден на 5 октомври 1956 г. в село Зоря (старо име Камчик), Саратски район, Одеска област. През 1963 г. започва да учи в средното училище в Зоря, което завършва през 1974 г. През същата година постъпва в Молдовското републиканско техническо училище по физическа култура в Кишинев. От 1976 до 1978 г. преминава военна служба в армията. През 1979 г. завършва техникума и през август същата година е нает като треньор и преподавател по свободна борба в Саратската детско-юношеска спортна школа. От 1982 г. е старши треньор на Детско-юношеската спортна школа, от 1986 г. – старши треньор на юношеските и младежките отбори на Одеска област, а от 1996 до 1997 г. – старши треньор на кадетите на Украйна. На световното първенство в Ню Делхи (Индия) неговите възпитаници заемат 6-о място, а в Техеран (Иран) – трето място в отбора!

По време на работата си в Саратската детско-юношеска спортна школа Василий Георгиевич тренира редица майстори на спорта на СССР, майстори на спорта на Украйна, победители в световни и европейски първенства, а също така и  бразилския олимпийски шампион за глухи Анатолий Червоненко.

Освен това негови ученици дълги години бяха членове на украинския национален отбор. Синът на Василий – Георги, е състезател по борба, майстор на спорта на Украйна, призьор на Украйна, четирикратен шампион и призьор на българското първенство, член на българския национален отбор, а дъщеря му Анна е шампионка на Украйна сред девойките (2005 г.).

През 1992 г. Василий Златов получава най-високата категория, а през август 2020 г. е удостоен със званието “Заслужил треньор на Украйна” за обучение на майстори от най-висока класа.

“Василий Георгиевич беше искрен, добър, позитивен човек, който се радваше на уважението и авторитета на своите сънародници, колеги и всички, които го познаваха. От името на цялата Саратска община и от жителите на Зоря изразяваме искрените си съболезнования на семейството и приятелите му по повод тази непоправима загуба. Светлият спомен за Василий Георгиевич завинаги ще остане в сърцата ни и ще живее в неговите ученици, на които той отдаде част от душата си, защото за него спортът беше самият живот…”, изказа съболезнования в общината.

Източник: Бесарабия Информ