Мобилизираните за войната с Украйна ще ги оставят на фронта безсрочно

Мобилизираните за войната с Украйна ще ги оставят на фронта безсрочно

От администрацията на президента потвърдиха, че мобилизираните няма да бъдат пуснати у дома до края на войната с Украйна. Такъв отговорът на своето запитване получи от ведомството Борис Вишневски, заместник-председател на “Яблоко” и депутат от законодателното събрание на Санкт Петербург.

В него се посочва, че уволнението на мобилизираните „е възможно в съответствие с действащото законодателство, както и след прекратяването на обстоятелствата, послужили като основание за набор на граждани за военна служба“. Според Вишневски, в случая администрацията на президента се позовава на 647-ия указ на президента владимир путин от 21 септември 2022 г., който продължава да е в сила.

По-рано министерството на отбраната отказа да ограничи срока на служба на мобилизираните до една година. От ведомството заявиха, че резервистите, призовани за война, ще бъдат върнати у дома веднага, щом президентът подпише указ за приключване на мобилизацията, а кога ще се случи това,  също ще го реши путин „въз основа на постигането на целите на специалната военна операция.”

Източник: Нейтральная зона