Мобилните огневи екипи на ДГСУ получиха устройство за откриване на „Шахеди“

Мобилните огневи екипи на ДГСУ получиха устройство за откриване на „Шахеди“

Инженерите на Compass Engineering разработиха и доставиха на мобилните огневи екипи на Държавната гранична служба на Украйна (ДГСУ) най-съвременното решение, което им позволява да откриват “Шахеди” на разстояние до 5 километра и да реагират адекватно.

То представлява технологично термовизионно устройство с екран, което може да се използва на всякакви мобилни или стационарни платформи като уред за наблюдение, съобщиха от компанията.

По думите на Николай Лушчик, началник на отдела за комуникационни и информационни системи на ДГСУ, подобни решения са поредната стъпка в откриването на въздушните цели на врага, което ще позволи на мобилните огневи групи да идентифицират и съответно да унищожават заплахи на по-големи разстояния.

“Внедряването на тази разработка ще допринесе за по-добри резултати при свалянето на враждебни цели и ще подобри отбранителните ни способности. Комплексът дава добри резултати при визуализиране на информацията, достатъчна скорост на управление и плавна промяна на позицията при завъртане. Съставът на мобилните огневи групи отбелязва удобството при използването му”, заяви Николай Лушчик.

“От началото на пълномащабното нахлуване разработваме решения за технологичното оборудване както на отделните бригади на ВСУ, както и на Държавната гранична служба. Адаптирането на профила на дейността ни позволи да реагираме оперативно на потребностите на военните и да им оказваме съдействие при възникване на актуалните им нужди”, отбеляза Виталий Роздобутко.

Източник: Информационен навигатор