„Навални е починал значително по-рано“. Затворник от колонията „Полярен вълк“ разказа какво се е случило в деня на смъртта на опозиционера

„Навални е починал значително по-рано“. Затворник от колонията „Полярен вълк“ разказа какво се е случило в деня на смъртта на опозиционера

Осъденият, излежаващ наказанието си в колония ИК-3 в Харп, разказва пред „Новая газета Европа“, че „в лагера е започнало необяснима суматоха още вечерта на 15 февруари“ – ден преди ФСИН да обяви официално смъртта на Навални.

Вечерната проверка от 20:00 до 20:30 ч. е „приключила много набързо“. След това всички са били затворени в бараките си и са засилили охраната.

„Чуваше се как на територията на лагера късно вечерта и през нощта три пъти влизаха някакви автомобили, но какви точно нямаше как да се види през прозореца“, допълва събеседникът на изданието.

Според думите му, сутринта на 16 февруари е започнала с истинско „нашествие“. От отделни изказвания на охраната затворниците стигнали до извода, че в колонията се очаква проверка, въпреки че обикновено за дейности по контрола се съобщава месец по-рано.

Източникът допълна, че в колонията за смъртта на Алексей Навални се разчуло около 10 ч. сутринта (08:00 ч. московско време!.

В същото време пред помещението, в което се е намирал политикът, не е имало никаква кола на спешна помощ: тя се появила едва след съобщението за смъртта му.

„Мисля, че Навални е починал много по-рано от обявеното време. Най-вероятно още снощи“, смята затворникът.

Според официалната информация на ФСИН, на 16 февруари след разходката Алексей Навални се е почувствал зле и е изгубил съзнание. „Действията по реанимирането“ не довели до положителен резултат и лекарите от „бърза помощ констатирали смъртта му“.

В доклада на ФСИН, предоставен на майката на Навални, пише, че той е починал в 14:17 ч. местно време (12:17 ч. московско).

Източник: Санкции в РФ