Осъден за държавна измяна служител на УПЦ (МП) от Ямпол в Сумска област проговори за сътрудничество с ФСБ

Осъден за държавна измяна служител на УПЦ (МП) от Ямпол в Сумска област проговори за сътрудничество с ФСБ

Свещеник Николай Закроец от УПЦ (МП), осъден на 15 години лишаване от свобода за държавна измяна, разказа подробности за сътрудничеството си с ФСБ на Русия.

Той сподели, че всичко е започнало с SMS от ФСБ, съдържащо предложение за сътрудничество. Мъжът е бил помолен да събира информация за местата на дислокация на украинските военни, предава Обществената телевизия.

Първоначално Закроец е отказал, но 4 месеца по-късно представител на ФСБ отново го е потърсил. Този път свещеникът се съгласил да сътрудничи и в продължение на няколко седмици изпращал на руснаците снимки на военни обекти.

„Срам ме е да си призная, но снимах украински военни там, където живеят“, разказа осъденият.

През октомври 2023 г. съдът призна Николай Закроец за виновен за държавна измяна и го осъди на 15 години лишаване от свобода и конфискация на имуществото.

„Привърженик съм на руската идея. Разбира се, че исках Русия да победи, грехота е да го крия“, добавя осъденият. На въпрос на журналистка как се отнася църквата към предателите мъжът отговори: „Не се смятам за предател, по никакъв начин. Аз съм руснак по душа.“

Сред конфискуваното имущество има имот в размер на 0,887 ха, апартамент, ремарке за лек автомобил и 3 мобилни телефона.

Това съобщи информационният ресурс Духовен фронт на Украйна.

Източник: Информационен навигатор