Още 10 деца са върнати от окупираната в контролираната от Украйна територия

Още 10 деца са върнати от окупираната в контролираната от Украйна територия

Това съобщи ръководителят на организацията „Save Ukraine” Николай Кулеба.

” Екипът на ” Save Ukraine ” успя да спаси и да върне в Украйна 10 украински деца, които след 24 февруари се оказаха в окупация. След дълга раздяла децата най-сетне успяха да прегърнат най-близките си и сега всички семейства са в безопасност” – написа Кулеба.

💔 Едно от спасените момичета е било принудено да ходи в руско училище, да слуша и пее там химна на Русия, да гледа филми за „величието“ на руския език. За всеки отказ да изпълнява всичко това момичето е било заплашвано с понижаване на оценките. Въпреки това момичето отказало да рисува и да пише писма на руските войници, обяснявайки на учителката, че не може да рисува и не знае руски език.

💔 13-годишният Орест и 11-годишната Мелания (имената са променени) изгубили връзка с родителите си след като ВСУ освободили Десния бряг. Родителите откарали децата на Левия бряг при баба им и дядо им – колкото е възможно по-далеч от бойните действия. Затова почти година и половина те не са се виждали с родителите си.

💔 Бащата на Алексей (името е променено) умира в окупация от сърдечно заболяване. Момчето си спомня само руските учебници, с които много бързо били заменени всички книги в училище. Веднъж неговите съученици намерили табела с украинското знаме и я закачили в класната стая, но учителката видяла и бързо я захвърлила някъде. Не било възможно да откаже да пише писма на руските войници.

До момента екипът на „Save Ukraine“ вече е спасил от Русия и окупираните територии 261 деца.

Източник: Pravda Gerashchenko