Патриарх Кирил замени истинската духовност с „политическа религия“, Говорун

Патриарх Кирил замени истинската духовност с „политическа религия“, Говорун

Патриарх Кирил замени истинската православна религиозност и духовност с това, което наричаме „политическа религия“.

Това каза в интервю за orthodoxtimes.com заяви архимандрит, професор Кирил Говорун.

„Политическата религия може временно да плени индивидите, но не може да се справи с дълбоката екзистенциална празнота, която живее в човешката психика. Така хората, които се опитват да намерят духовна храна в църква, преплетена с политически доктрини, често се обръщат към различни парарелигиозни кръгове“, обяснява Говорун.

Той отбеляза, че шаманизмът и парарелигиите се подкрепят от много фигури в кремъл, включително путин. „Въпреки, че се представя за православен християнин, той по същество има дуалистичен, магически възглед за света. Възприятие, близко до шаманизма. Изглежда, че създаването на шамански университет се дължи на модата и тенденциите, преобладаващи в руската политическа класа.

*Паралигиозността е термин, използван за описване на ситуация, при която някой с религиозен произход е несигурен или двусмислено се отнася към своята вяра. Това може да се дължи на различни фактори, като лични съмнения или влиянието на други вярвания или ценности. Парарелигиозността може да бъде предизвикателство за хората, тъй като може да доведе до чувства на духовно объркване и несигурност.

Това съобщи информационният ресурс Духовен фронт на Украйна.

Източник: https://infonavigator.com.ua