Бесарабия впечатлява не само с етническото си разнообразие, но и с богатите си кулинарни традиции. Един от най-ярките примери за това е разнообразието от подправки. Всяка от тях придава на ястието свой специфичен вкус, но най-изявена е подправката, наречена мирудия, чийто мирис е познат на много жители на този регион.
Парасковия Трандафилова, жителка на село Криничне, Болградски район, приготвя тази традиционна бесарабска подправка вече повече от 10 години. През годините тя се е превърнала в истински майстор в своята област и сега нейните продукти са известни далеч извън родното ѝ село. Тя сподели тайните на своя бизнес с журналист от списание „Махала“.
„Случвало ми се е да виждам местни домакини да продават различни подправки на пазара. По-късно реших да попитам една от познатите ми продавачки за рецептата за приготвяне на мирудия. Тя сподели знанията си и аз започнах да експериментирам. Сега това се превърна в любимото ми занимание“, казва Парасковия.
Мирудията е смес от няколко билки, които се изсушават, смилат и смесват, за да се получи уникална подправка. В основата на подправката е сминдухът, който съставлява 60% от общото тегло. Подправката включва още сушени магданоз, копър, мента, листа от моркови и целина, както и пера от чесън и лук.
Гледайте видеото, за да разберете, как Парасковия Трандафилова усъвършенства уменията си и намира купувачи за своята необичайна подправка.
Източник: Махала