Президентът Зеленски взе решение за системно обновяване на ръководството на въоръжените сили. Важна стъпка в трансформацията на подхода към войната.

Президентът Зеленски взе решение за системно обновяване на ръководството на въоръжените сили. Важна стъпка в трансформацията на подхода към войната.

През 2024 г. войната е различна от тази през февруари 2022 г. Днес технологиите определят организационната структура на армията и променят доктрината за водене на война. Армията трябва да стане технологична, защото това е войната сега.

РЕБ, дронове, роботизирани платформи, иновации в отбраната са нашето бъдеще, трябва да продължим да се развиваме по този път, да инвестираме всички ресурси.

Но са необходими комплексни промени в цялата система.

Президентът постави ясни цели:

• На масата трябва да се появи реалистичен, подробен план за действие на Въоръжените сили на Украйна за 2024 г.

• Рестартиране на генералитета — ако генералът не познава фронта, то такъв генерал не служи на Украйна.

• Проверка на числеността в централата – всички неоправдани бройки да бъдат премахнати. Фронтът е приоритет.

• Ефективно и справедливо разпределяне на западните оръжия за първата фронтова линия.

• Проблеми с логистиката. Авдиевка не трябва да чака генералите да разберат къде са заседнали дроновете в складовете им.

• Ефективна ротационна система: ротациите са задължителни.

• Подобрено обучение на войници — само обучени войници на фронтовата линия.

• Очакваме назначаването на първия командир на Силите за безпилотни системи.

Поздравявам новия главнокомандващ.

Успешните му военни действия ни дават вяра, че ще нанесем нови удари на врага. По-конкретно, това е отбраната на Киев, както и контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна в района на Харков.

Заедно със Сирски ще дойде екип от бойни командири, които са се доказали в битки, разбират напълно нуждите на въоръжените сили и знаят какво да променят.

Младите генерали Гнатов, Скибюк, Драпатий и полковниците Палиса, Сухаревский, които не се страхуват да използват технологиите, които са гаранция за успех и голяма мотивация за всички военнослужещи да продължат да градят кариера във Въоръжените сили.

Благодаря на генерал Залужни за ползотворната му работа. Трябва да постигнем победата заедно – всеки е на мястото си в общата кауза.

Най-важни на войната са хората. Хората са тези, които създават и развиват революционни технологии. Хората+технологиите са формулата за нашата победа.

Източник: Михайло Федоров, Министър на цифровата трансформация на Украйна