Производството на китайски автомобили под прикритието на “Москвичи” се оказа нерентабилно

Производството на китайски автомобили под прикритието на “Москвичи” се оказа нерентабилно

Опитът на руските власти да създадат производство на китайски автомобили под марката “Москвич” се оказа неуспешен. Бившият завод на Renault в Москва, способен да произвежда 180 хиляди автомобила годишно, преди да стане собственост на столичните власти, е произвел само 31 хиляди автомобила през 2023 г., според данни на «Автостат». Всички произведени автомобили бяха вариации на китайските модели JAC, които бяха представени като „Москвичи“.

От 31 хиляди произведени автомобила “Москвич” успя да продаде малко по-малко от половината – 15,3 хиляди автомобила. В резултат на това загубата на завода се е увеличила 3,6 пъти през годината, до 8,6 милиарда рубли, според отчета на “Москвич”.

Въпреки факта, че заводът предлагаше пълни копия на китайски автомобили под прикритието на руски, той ги продаваше на два пъти по-висока цена от оригинала. Така в автокъщите цените на “Москвич” започваха от 2,4 милиона рубли. и достигаха 3,1 милиона, докато китайските оригинали струваха 1,36–1,87 милиона рубли в Китай.

Източник: Санкции в РФ