Путин иска война на Балканите – The Wall Street Journal (видео)

Путин иска война на Балканите – The Wall Street Journal (видео)

Споделяме основните моменти от материала на колумнистите Ивана Страднер и Марк Монтгомъри за американския всекидневник.

Путин разпалва пламъка на нов конфликт

Докато вниманието на света е насочено към Украйна, в Европа назрява друг конфликт. Сърбия контролира събитията на място, докато Москва раздухва пламъка.

Кремъл има нужда от нова регионална криза между Сърбия и Косово, за да спечели влияние на местно ниво, да отклони вниманието от Украйна и да спечели влияние над Запада.

Как Русия прокарва идеята за “сръбски свят”

Точно както Москва се стреми да доминира над това, което нарича „руски свят“, Сърбия призовава за обединение на „сръбския свят“. През 1998 г. тази концепция тласна Сърбия да нахлуе в Косово – конфликт, който приключи едва след военната намеса на НАТО.

Провокации на Сърбия според наръчника на Кремъл

През 2008 г. Косово обяви своята независимост от Сърбия и получи признание от много западни страни, включително САЩ. Но Сърбия все още не признава нейния суверенитет. Сръбският президент Александър Вучич, с подкрепата на Русия, оказва натиск върху Косово.

През септември 2023 г. тридесет въоръжени сърби, за които Косово твърди, че са били изпратени от Сърбия и свързани с Вучич, нападнаха полицията в Косово и убиха четирима души. Президентът на Сърбия отрича да е въоръжава нападателите.

Заплахата от нов фронт на Балканите

Сърбия използва този инцидент като претекст за масово разполагане на тежки въоръжения и войски на границата с Косово в края на септември.

Няколко дни по-късно Сърбия се оттегли от границата, но е ясно, че Белград и Москва подготвят втора кампания на насилие и провокации за 2024 г. Русия снабдява Сърбия с оръжие.

Докато руската армия търпи загуби в Украйна, Путин се опитва да отвори нов фронт на Балканите с ръцете на Сърбия, за да разпали нестабилност, отклони вниманието от Украйна и да отслаби НАТО.

📹 Вучич разказва как Путин „спаси Сърбия“

Източник: Pravda Gerashchenko