СБУ задържа “къртица” от ФСБ, шпионирала за Руската федерация на украинско-беларуската граница

СБУ задържа “къртица” от ФСБ, шпионирала за Руската федерация на украинско-беларуската граница

Контраразузнаването на Службата за сигурност със съдействието на ръководството на Държавната гранична служба разкри граничар-агент на ФСБ. Той е събирал информация за отбранителните сили на северните граници на Волин.

Агентът се оказа нает служител от руската спецслужба, началник на клона на местния граничен отряд.

По указание на окупаторите “къртицата” е установявала разположението на укрепените райони и приблизителния брой на украинските войски, защитаващи границата с Беларус.

Той също така се опитвал да предава координатите на складове с оръжия и боеприпаси на въоръжените сили на Украйна в региона.

В случай на изпълнение на вражеските задачи, окупаторите обещали да “евакуират” своя агент на територията на Русия и да го определят в окупационните групи на Руската федерация.

Службата за сигурност е прихванала предварително съответната информация и е документирала престъпните действия на замесеното лице.

На заключителния етап от спецоперацията контраразузнавачи на СБУ с участието на специални части на ЦСО “А” задържаха руския агент близо до мястото на дежурство.

За в бъдеще СБУ предприе комплексни мерки за осигуряване  местоположението на украинските войски.

Според разследването заподозреният е бил вербуван дистанционно от служител на ФСБ Алексей Добрицкий, който се намира във временно окупирания Луганск.

Изпълнителят попада в полезрението на Руската федерация, когато служи в източната част на Украйна. По-късно той е прехвърлен в едно от подразделенията на граничния отряд във Волинска област.

За комуникация агентът и неговият руски куратор са използвали анонимен чат в месинджъра.

При претърсването на дома и работното място на задържания са иззети мобилен телефон и компютър, които той е използвал в престъпна дейност.

Въз основа на събраните доказателства разследващите от служба „Сигурност“ са му съобщили за подозрение по ч. 2 на чл. 111 от Наказателния кодекс на Украйна (държавна измяна, извършена при военно положение).

В момента извършителят е в ареста. Грози го доживотен затвор.

Специалната операция е проведена от служители на СБУ във Волинска област съвместно със звеното за вътрешна сигурност на Държавната гранична служба под процесуалното ръководство на Специализираната прокуратура в областта на отбраната на Западния регион.

Източник: Служба безпеки