Шефът на МААЕ призова: Ударите срещу АЕЦ “Запорожие“ да бъдат прекратени

Шефът на МААЕ призова: Ударите срещу АЕЦ “Запорожие“ да бъдат прекратени

Москва и Киев многократно са се обвинявали взаимно в насочени срещу централата удари

Нападенията с дронове срещу държаната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна трябва да спрат, тъй като може да представляват “нов и сериозно опасен” етап във войната, заяви днес генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, цитиран от Ройтерс.

Безпилотни летателни апарати атакуваха в неделя най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, удряйки сградата на реактор – най-тежкия подобен инцидент от ноември 2022 г., въпреки че ядрената безопасност не беше застрашена, съобщиха от МААЕ.

Москва и Киев многократно са се обвинявали взаимно в насочени срещу централата удари, откакто Русия я превзе седмици след като нахлу в Украйна. Всяка от двете страни поиска извънредно заседание на Управителния съвет на МААЕ малко след атаката в неделя.

Последните атаки от неделя “ни поставят в остра ситуация с последици в тази война”, каза Гроси пред Управителния съвет. Той призова Съвета “единодушно да подкрепи ролята на МААЕ за спазването” на принципите, имащи за цел предотвратяване на авария в централата, включително тя да не бъде атакувана.

Тъй като на заседанието не бяха представени проекторезолюции, вероятно ще се стигне до размяна на изявления от двете страни на заседанието, което се провежда при закрити врата.

“Заседаваме днес, а аз ще се срещна със Съвета за сигурност на ООН следващата седмица, защото от първостепенно значение  е да се гарантира, че тези безразсъдни атаки няма да бележат началото на нов и много опасен фронт във войната”, каза Гроси и призова: “Ударите трябва да бъдат прекратени!”

Изсточник: VESTI.BG