Шолц беше обвинен в “явна злоупотреба с разузнаването”

Шолц беше обвинен в “явна злоупотреба с разузнаването”

Преди ден Олаф Шолц заяви, че Германия няма да доставя на украинските въоръжени сили ракети с голям обсег на действие Taurus, тъй като това ще изисква помощта на германските военни „на земята“, пише The Telegraph.

💬 „Германските войници по никакъв начин не могат да бъдат свързани с целите, които Taurus постига. Това, което британците и французите правят по отношение на контрола и проследяването на целите, не може да бъде направено от Германия“, каза германският канцлер.

Бившият говорител на комисията по отбрана на Камарата на общините Тобиас Елууд нарече изявлението на Шолц „явна злоупотреба с разузнавателна информация“.

💬 „Това несъмнено ще бъде използвано от Русия, за да се изкачи по стълбата на ескалацията“, каза Елууд.

Шолц беше критикуван и от германски опозиционни депутати.

💬 „Изявлението на канцлера относно предполагаемото участие на Франция и Обединеното кралство в експлоатацията на крилати ракети с голям обсег, използвани в Украйна, е напълно безотговорно“, каза Норберт Рьотген, високопоставен депутат от бившата управляваща партия ХДС.

А Министерството на отбраната на Обединеното кралство опроверга думите на германския канцлер, отбелязвайки, че изстрелването на крилатите ракети Storm Shadow и процесът на избор на цели е въпрос на украинските въоръжени сили.

Източник: Pravda Gerashchenko