Швеция лиши православните енории на московската патриаршия от държавна подкрепа

Швеция лиши православните енории на московската патриаршия от държавна подкрепа

Руската православна църква ще спре да получава държавна финансова подкрепа в Швеция през 2024 г.

Според шведския вестник Aftonbladet, Шведската служба за подкрепа на религиозните общности обяви прекратяването на финансирането поради констатациите на шведската полиция за сигурност (Säpo), която нарече православната общност „неотговаряща на демократичния критерий на закона“. Съобщава “Религията в Украйна”.

В полицията на сигурността казаха, че представители на руската православна църква в Швеция са били в контакт с лица, работещи за руските разузнавателни служби, а самото общество „многократно е получавало значително финансиране от руската държава“ и подкрепя действията на руската федерация в Украйна.

През 2022 г. църквата е получила 198 951 крони (19,2 хиляди долара) от Службата за подкрепа на религиозните общности, се казва в публикацията.

руската православна църква на московската патриаршия е официално регистрирана в Швеция от декември 2005 г., което позволява на местните енории официално да действат в статута на религиозни сдружения, обясниха от руската православна църква.

Общо в Швеция има пет енории на московската патриаршия: в Стокхолм, Гьотеборг, Умео, Упсала и Вестероса.

В Естония през февруари властите принудиха главата на Естонската православна църква на московската патриаршия митрополит Евгений да напусне страната. Те отказаха да продължат разрешението му за пребиваване в Естония.

Това съобщи информационният ресурс Духовният фронт на Украйна.

Източник: https://translate.google.com/