След шест години. Дъщерята на Елена Пех, освободена от плен, разказва за срещата с майка си.

След шест години. Дъщерята на Елена Пех, освободена от плен, разказва за срещата с майка си.

На 28 юни Украйна върна десет души от руски плен. Сред тях е и Олена Пех, която е прекарала шест години в плен.

Дъщерята на украинската изкуствоведка Изабела Пех разказва за завръщането на майка си и за дългите години очакване.

“Майка ми е жива и свободна – това е най-голямото щастие! Дългите 6 години на раздяла и страх приключиха. Това беше дълга и изтощителна борба и за двете страни. Трудно е да се опише какво преживяхме заедно: сълзи, разочарование, гняв, безсилие, безнадеждност”, написа момичето.

“В края на краищата се прегръщаме взаимно! Усещам топлината на ръцете ѝ, тя вижда в очите ми безграничната любов и желанието да я спася, които ме движеха през всичките тези години в борбата за нейната свобода! Нашето малко семейство се събра отново!” – споделя Изабела.

Момичето благодари на всички неравнодушни за подкрепата, която е получила през последните шест години, и за спасяването на майка си.

Да напомним, че в рамките на размяната, осъществена на 28 юни, в Украйна бяха върнати Олена Пех и Валерия Матюшенко, които бяха пленени през 2017-2018 г. Олена е работила като научен работник в Музея на изкуствата в Горливка. Окупаторите я осъдиха на 13 години затвор за проукраинската ѝ позиция.

Също така върнаха от плен заместник-председателя на Меджлиса на кримско-татарския народ Нариман Джелял, който беше заловен в Крим през 2021 г. Той беше осъден от руснаците на 17 години затвор в колония със строг режим.

Източник: NV