The Insider: Депутатите от „Алтернатива за Германия“ по указание на ФСБ съдиха германското правителство, за да спрат помощта за Украйна

The Insider: Депутатите от „Алтернатива за Германия“ по указание на ФСБ съдиха германското правителство, за да спрат помощта за Украйна

Журналистите твърдят, че депутатите от партията AfD са координирали действията си чрез агент на ФСБ – руския политически стратег от украински произход Владимир Сергиенко, който живее в Германия и има германско гражданство.

Сред онези, които са действали по поръчка на Сергиенко и, съответно, на руските специални служби, изданието посочва депутатите Улрих Ойме, Харалд Вайел и Евгений Шмид, на когото политическият стратег-агент формално работи като помощник.

По този начин, Вайел и Ойме бяха използвани от ФСБ, за да разпространят в Европа наратива за преследването на вярващи от Украинската православна църква на московската патриаршия от страна на украинските власти. По-специално, през април 2023 г. Ойме, с помощта на Сергиенко, написа и изпрати писмо до папата, в което помоли папата да обърне внимание на „преследването на християните в Украйна“.

Активната работа на Сергиенко в Бундестага доведе до факта, че парламентарната фракция AfD миналата година заведе дело във Федералния конституционен съд на Германия за спиране на доставките на танкове за Украйна. Делото, според The ​​Insider, е финансирано от ФСБ: става въпрос за сума от 160 хиляди евро.

Журналистите установиха, че Сергиенко е получавал задачи от Иля Вечтомов, служител на Девето управление на отдела за оперативна информация на Петата служба на ФСБ. Според изданието, той има паспорт на името Иля Векшин и под това име е пътувал в други страни, включително Турция и Беларус, където се е срещал с вербувани украински граждани.

Според The ​​Insider и Der Spiegel Владимир Сергиенко, асистент на германския депутат Евгений Шмит от дясната партия „Алтернатива за Германия“, който е бил вербуван от ФСБ, напуска тази позиция. Шмид публикува съобщение за това във Facebook.

В същото време Шмид обяви, че съди вестник “Bild”, който също публикува разобличение срещу Сергиенко, обвинявайки го в клевета.

Източник: Настоящее Время