Украйна успешно порази ракетния катер “Ивановец” проект 12411 “Молния” ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Украйна успешно порази ракетния катер “Ивановец” проект 12411 “Молния” ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Възхитителна е добре подбраната тактика на атака от командирите на група 13 – първият дрон удря кърмата на лодката от десния борд, за да извади от строя витлата. Лодката не може да развие пълна скорост, но не спира. Тогава вторият дрон също удря витлата, но отляво. С тези два удара лодката беше напълно лишена от движение и маневреност.

След това корабът беше компетентно довършен. Третият дрон удари средата на корпуса под ракетните установки “Москит” и причини голяма дупка в левия борд. Видео от този дрон не е показано.

Но резултатите от попадението се виждат от камерата на четвъртия дрон, която операторът насочва директно в дупката от третия дрон на същото място.

Експлозията от четвъртия дрон е фатална за кораба. Вследствие на удара са детонирали четири ракети “Москит”, чието общо тегло е 4 тона всяка. Ракетният катер “Ивановец” беше буквално разкъсан на парчета, почти нямаше шанс екипажът да се спаси.

Блестящият успех на украинските войници, командването и операторите на Group 13 на ГУР на МО показаха високо ниво на разузнаване, планиране, обучение и управление на операциите. Тактиката на атаката заслужава да бъде изучавана като пример.

Заслужава да се отбележи, че целта на атаката не беше повреждане, а по-скоро пълно унищожаване кораба, така че цяла група дронове беше изпратена за сигурно изпълнение на задачата, което позволи да се нанесат максимални загуби на врага.

Източник: БУТУСОВ ПЛЮС