В Глазгоу започнаха международни учения “Морски бриз – 2024”, посветени на противоминната дейност

В Глазгоу започнаха международни учения “Морски бриз – 2024”, посветени на противоминната дейност

Основната задача е подготовка на щаба на ВМС за извършване на операции по търсене и обезвреждане на мини, обучение на екипажите на украински кораби за изпълнение на действия в състава на многонационална тактическа група.

В ученията ще участват миночистачи “Чернигов” и “Черкаси”, които Великобритания предаде на Украйна.

Тази година в ученията се включиха 13 страни участнички, сред които организатори са Украйна и САЩ, както и България, Швеция, Естония, ФРГ, Франция, Грузия, Гърция, Румъния, Полша, Япония и Великобритания, която действаше като домакин.

„Морски бриз“ (учение Sea Breeze) е многонационални военни учения, които се провеждат от 1997 г. в съответствие с меморандума между министерствата на отбраната на САЩ и Украйна. Традиционното място е Черно море. Обаче, поради пълномащабната война, те трябваше да бъдат прехвърлени на друго място.

Sea Breeze е важен компонент от стратегическите усилия за поддържане и укрепване на сигурността и стабилността в Черноморския регион. Страните членки на НАТО, страните партньори и другите участници в ученията съвместно усъвършенстват уменията си и укрепват военната си готовност за посрещане на различни актуални предизвикателства.

📹 StratCom на въоръжените сили на Украйна

Източник: Pravda Gerashchenko