В Латвия започва конфискация на автомобили с руски номера

В Латвия започва конфискация на автомобили с руски номера

От 15 февруари в Латвия влиза в сила забрана за движение на транспортни средства с руски регистрационни номера. Транспортните средства на нарушителите ще бъдат конфискувани, с изключение на автомобилите, регистрирани за транзитно преминаване, съобщи lsm.lv.

Забраната за пътуване на автомобили с руски номера в Латвия влиза в сила на 15 февруари. Сеймът прие съответни закон на 2 ноември миналата година. На собствениците беше дадено време да пререгистрират своите транспортни средства най-късно до 14 февруари 204 г.

Министърът на вътрешните работи Рихардс Козловскис заяви, че полицията няма да провежда акции, но в случай че открие нарушители, ще бъдат предприети необходимите мерки. Министърът призова обществеността да съобщава на полицията за автомобили с руски номера.

„Ако водачите нямат доказателство, че преминават транзитно през Латвия, което трябва да бъде регистрирано в системата CSDD и което не може да продължава повече от 24 часа, техните транспортни средства ще бъдат конфискувани“, заяви Рихардс Козловскис.

Според изявлението на министъра, участието на такива транспортни средства в движението по латвийските пътища не представлява голяма заплаха за националната сигурност. „Разбира се, това е в отговор на случващото се в Украйна и на нашата солидарност с Украйна“, каза той.

Съгласно закона, за движение на превозно средство с руски регистрационни номера, което не е регистрирано за използване по латвийските пътища, се предвижда глоба в размер на 750-2000 евро.

По-рано беше съобщено, че се планира нерегистрираните руски автомобили след конфискацията им да бъдат предадени на Украйна.

Европейската комисия забрани от септември 2023 г. вноса в ЕС на лични автомобили от граждани на Русия.

Източник: Информационен навигатор