Властите решиха да запишат 500 хиляди ученици в новата „пионерия“

Властите решиха да запишат 500 хиляди ученици в новата „пионерия“

В редиците на новата „пионерия“, създадена по указание на путин, трябва да се включат 500 хиляди студенти. Ръководството на движението възнамерява да постигне това, като повиши максималната възраст на участниците от 18 на 25 години, каза пред “Ведомости” Григорий Гуров, председател на “Движението на първите”. По думите му, през миналата година движението е отворило над 500 филиала.

Благодарение на това в редиците на организацията се присъединиха повече от 6 хиляди нови членове. Общо в момента те са около 5 милиона, каза путин на 1 февруари при закриването на Втория конгрес на новата „пионерия“. През 2023 г. за новота „пионерия“ от бюджета са похарчени около 19 милиарда рубли, което е близо до годишния доход на бедни региони като Калмикия (24 милиарда рубли) или Еврейската автономна област (20,4 милиарда рубли). Това също така е два пъти повече от федералния бюджет, изразходван за „Развитие на мрежа от национални медицински изследователски центрове и въвеждане на иновативни медицински технологии“ (9,2 милиарда).

Повятшето на „Движението на първите” може да се сравни с „шаблона, разбираем за всички” – чавдарчетата, пионерите и комсомолците, посочва политологът Александър Асафов.

Източник: Санкции РФ