Южна Корея има големи възможности в контекста на военната помощ за Украйна. Това е мощен производител на оръжия, включително самолети, танкове и оръдия.

Южна Корея има големи възможности в контекста на военната помощ за Украйна. Това е мощен производител на оръжия, включително самолети, танкове и оръдия.

Основният въпрос е дали тази страна ще вземе правилното решение. Това мнение изрази военният експерт, полковник от запаса Петро Черник, в ексклузивно интервю за OBOZ.UA, съобщава Патриотите на Украйна

Експертът отбеляза, че Южна Корея вече косвено помага на Украйна, тъй като самоходните гаубици „Краб“ с калибър 155, които Полша предаде на Украйна като част от пакета за военна помощ, „основно имат корейско шаси“.

Черник изброи и други видове мощни оръжия, които Южна Корея притежава. „Има прекрасни  оръдия K9-Grip калибър 155. Това не е нищо друго, освен продължение на американския M-109 Paladin. Има красиви танкове Black Panther, едни от най-добрите. Има дори авиация – самолети KAI KF-21 Boramae, аналог на американските изтребители F-35“, обясни той.

Експертът напомни, че Южна Корея е мощен производител на микроелектроника. „Микроелектрониката е безкрайно необходима, особено за FPV дроновете“, каза той.

„Следователно, те имат какво да ни дадат, въпросът е само дали ще предприемат тази стъпка“, заключи експертът. Припомняме, Южна Корея обяви, че ще определя обема на доставките на оръжие за Украйна в зависимост от това, как Руската федерация изгради отношенията си с КНДР. По-рано страната обяви пакет от помощи за Украйна в размер на 2,3 милиарда долара.

Източник: