За сходството на реториката на страната 404  и хитлеристка Германия

За сходството на реториката на страната 404  и хитлеристка Германия

Гледах интервюто на журналиста, която живее на покрива, с путин. И разбрах, че неговите разкази ми напомнят за речта на министъра на пропагандата Йозеф Гьобелс „Тоталната война“ от 18 февруари 1943 г. [1]. Тази фашистка вакханалия се случи, когато хитлеристкият режим вече разбра, че няма да спечели войната, която самите те започнаха, но налага победоносни лозунги както във вътрешната, така и във външната пропаганда.

По време на речта фашистите вече постигнаха значителен напредък: през октомври 1942 г. британските войски побеждават Германия и Италия в Египет; началото на февруари 1943 г. – поражение в Сталинградската битка. За фашистите това е началото на края, но публично, разбира се, никой не го признава, тази „треска“ продължава и нацистките власти се вкопчват във всичко, за да продължат войната. Никого ли не напомня това? Същите разкази се разпространяват от диктатора на страната-грешка, което го прави подобен на фашистите: „ние защитаваме ценностите“, „Германия е защитна пречка“ = „Целта на сво е да защитим хората“. Излиза не толкова емоционално, разбира се, с “кхм-кхм”, но все пак.

Историята се усмихва, защото държавата-грешка се бори с нацизма, но самата тя е фашистка страна както в реториката, така и в действията си.

Източник: Artem Borodatyuk