18-годишната Дария Козирева беше изпратена в следствения арест до 25 април за залепване върху паметника на Тарас Шевченко в Санкт Петербург

18-годишната Дария Козирева беше изпратена в следствения арест до 25 април за залепване върху паметника на Тарас Шевченко в Санкт Петербург

на плакат с фрагмент от негово стихотворение. 

Момичето е обвинено по криминалната статия “за дискредитиране на армията”. Дария Козирева беше задържана на 24 февруари 2024 г. заради плакат, залепен на паметника на Тарас Шевченко с фрагмент от текста от поемата на Шевченко „Завещание“ (“Заповід” -укр. Бел. БФ):

 „Погребете и станете,

Разбийте оковите

И с вражеска зла кръв

Поръсете волята!”

През декември миналата година срещу Козирева беше съставен протокол по административен член за „дискредитиране“ на армията. Тя беше обвинена за публикация от март 2022 г. с разсъждения за новите членове от Наказателния кодекс за военните „файкове“ и дискредитацията, както и за империалистическия характер на войната. По тази причина тя беше изключена от Санкт Петербургския държавен университет, съобще самата Дария в интервю за Север.Реалии.

През декември 2022 г. 17-годишната Дария, която по това време все още беше на учиничка, беше задържана в Санкт Петербург за надпис „Убийци, вие го унищожихте. Юди“ на сърце с надпис „Мариупол“. Първо срещу 11-класничката беше образувано административно дело за „дискредитиране” на руската армия и тя беше освободена под задължение за явяване, съобщи ASTRA. Скоро заради случилото се срещу момичето беше образувано наказателно дело за умишлено увреждане на имущество.

Източник: ASTRA