«Аерофлот» изпитва недостиг на стюардеси и масово отменя полети

«Аерофлот» изпитва недостиг на стюардеси и масово отменя полети

Най-големият въздушен превозвач в Руската федерация «Аерофлот» е изправен пред масов недостиг на стюардеси, което води до постоянни закъснения на полети, пише Baza.

Миналия уикенд около 330 полета на авиокомпании бяха забавени, а повече от 20 трябваше да бъдат отменени. Източници, запознати със ситуацията, казаха на изданието, че основната причина е липсата на персонал; превозвачът няма време да набере за полетите необходимия брой стюардеси. Полетите на много стюардеси бяха променени внезапно от диспечерите, а някои самолети трябваше да летят с намален екипаж.

Според телеграм канала «Авиаторщина» недостигът на работници е свързан с края на месеца, когато за мнозина е приключил санитарният стандарт за месечно полетно време от 90 часа. Също така повече от 1,5 хиляди стюарди и стюардеси едновременно излезли в отпуск по болест.

Източници на канала отбелязват, че стюардесите започнаха масово да излизат в отпуск по болест поради проблеми с ръководството. На служителите се дават неудобни графици и заплатите им се намаляват. Поради масовите болнични  и съкращенията, натоварването на другите стюардеси се увеличава.

Източник: Санкции в РФ