Атака с дронове срещу руски летища: Едно от най-мащабните нападения на територията на Русия

Атака с дронове срещу руски летища: Едно от най-мащабните нападения на територията на Русия

Сутринта на 5 април Русия съобщи за нова атака от украински безпилотни самолети срещу обекти на нейната територия. По-конкретно, атакувано е военното летище в Морозовск, Ростовска област, както и тези в Енгелс, Саратовска област, и Ейск (Краснодарски край на Руската федерация).

В Морозовск военното летище е разположено на 3 км югозападно от града. Тук е базиран 559-и бомбардировъчен авиационен полк от 1-ва гвардейска смесена авиационна дивизия на руските военновъздушни сили (ВВС). По-специално на летището са базирани фронтови бомбардировачи Су-24, Су-24М, Су-34. Именно тези самолети Русия използва за пускане на управляеми авиационни бомби (УАБ) по позициите на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и по фронтовите украински градове. Засега няма потвърдени данни за нанесени щети на летището в Морозовск, но жителите на града съобщават за десетки експлозии през нощта. По предварителна информация са работили системите за противовъздушна отбрана. Според информацията на местните общественици първите взривове са се чули още в началото на първата половина на нощта, като се предполага, че безпилотни самолети на ВСУ са се опитали да атакуват местното летище. Очевидци съобщават, че освен характерните за прелитането на БЛА звуци и взривове, те са видели и няколко ярки светкавици в небето. Губернаторът на Ростовска област потвърди повреда на електрическа подстанция.

На летището в Енгелс се намират тежките стратегически бомбардировачи Ту-160 и Ту-95МС с далечен обсег на действие, които Русия използва за нанасяне на ракетни удари срещу Украйна. Ейск е съвместно летище на руските военноморски и военновъздушни сили и Федералната агенция за въздушен транспорт (Росавиация). Там са базирани 859-ият център за бойно използване и преподготовка на летателния състав на морската авиация на военноморски флот (ВМФ) на Русия и 190-ият учебен смесен авиационен полк на ВМФ.

Все още няма точни данни и за щетите на Енгелс и Ейск, но руското министерство на отбраната съобщи, руската противовъздушна отбрана уж е “прехванала и унищожила” повече от 50 безпилотни летателни апарата над пет руски региона: Ростовска област (44 безпилотни летателни апарата), където се намира Морозовск; Саратовска област (1 безпилотен летателен апарат), където се намира Енгелс; Курска област (1 безпилотен летателен апарат); Белгородска област (1 безпилотен летателен апарат); и над територията на Краснодарския край (6 безпилотни летателни апарата), където се намира Ейск.

Кметът на район Ейск Роман Бублик след нощните “светкавици в небето” твърди, че уж “е предотвратил опит за терористична атака на голямо разстояние от нашия район”. “Няма никакви разрушения на нашата територия”, казва Бублик. В същото време местните общественици съобщават за повече от 10 експлозии над Ейск, както и за звук от “автоматни изстрели в близост до местното летище и военния град”.

Областният управител на Саратовска област Роман Бусаргин пък заяви, че тази сутрин в Енгелс уж е бил “ликвидиран” безпилотен летателен апарат. “Предварително няма жертви или щети по инфраструктурата при падането на отломките”, заяви Бусаргин.

Както в повечето случаи, Кремъл се опитва да прикрие истинския размер на загубите и щетите. Украйна нанася удари по летища в Русия още от първите дни на пълномащабната война. Именно за въздушни нападения руските въоръжени сили използват всички възможни летища в Русия, Беларус и временно окупирания Крим. От там руската авиация бомбардира военни и граждански обекти, изстрелва ракети по територията на Украйна.

Ударите на ВСУ нанасят значителни щети на руски военни обекти. В отговор Русия извършва редица ракетни удари по жилищни квартали на украински градове.

Британското разузнаване припомня, че в началото на януари 2024 г. ВСУ атакуваха руска военна инфраструктура, като поразиха летища в град Саки и Севастопол на територията на Крим. “Тези атаки вероятно са влошили осведомеността и прикритието на руската противовъздушна отбрана над Кримския регион”, смятат експертите. Това допринесе за ракетните атаки на 31 януари срещу летище Белбек във временно окупирания Крим. Най-малко три руски самолета бяха поразени от крилати ракети. 

Defence Express също така съобщи, че две ракети са поразили командния пункт на 38-и изтребителен авиационен полк, а друга ракета е поразила комуникационния пункт на летището. Представители на руското министерство на отбраната заявиха, че “ВСУ са ударили руската база с двадесет ракети, които са били свалени от силите за противовъздушна отбрана”. От друга страна OSINT анализаторите са установили координатите на възможните точки на поражение на летището. Те посочват, че ракетите вероятно са поразили подземен команден пункт, комуникационен център и радарна станция за поддръжка на ЗРК С-400 “Триумф”. Наблизо се намират и складове с гориво и боеприпаси.

Украйна отдавна не се страхува да “пресече червените линии на Кремъл”, за които говорят Путин и Медведев. Русия всеки ден унищожава украински градове и семейства, така че Киив няма намерение да спира от страх да не нанесе още по-големи щети (което вече е невъзможно). А прословутите “руски системи за противовъздушна отбрана” сега се превръщат в нарицателно за всички нелепици, които преди време се изтъкваха пред целия свят за високото им качество.

Източник: Информационен ресурс ФАР