ДЕН НА ДЪРЖАВНИЯ ГЕРБ

ДЕН НА ДЪРЖАВНИЯ ГЕРБ

На 19 февруари 1992 г. парламентът на Украйна одобрява Тризъбеца за държавен герб. Няколко интересни факта:

1. Тризъбецът е личният знак на Владимир Святославич.

2. Тризъбецът идва от двузъбеца и е неговата графична промяна, за да се разграничи знакът на сина (Володимир) от бащата (Святослав) и братята (Ярополк и Олег).

3. Никога нямаше да разберем, че Тризъбецът е знакът на Владимир Велики, ако князът не беше сечел собствени монети с изображението на Тризъбеца и подписал, че това са негови монети.

4. Тризъбецът беше гербът на Украйна през 1918-1920 г. (гербът на Украинската народна република и украинската държава), 1939 г. (гербът на Карпатска Украйна), 1941 г. (украинската държава, която беше провъзгласена на 30 юни 1941 г.)

5. Тризъбецът става известен на абсолютното мнозинство украинци в началото на 1918 г., когато се появява на украински банкноти, държавни печати и военни униформи. Оттогава той става символ на борбата за независимост.

6. Има повече от 40 хипотези за значението на Тризъбеца.

7. Тризъбецът е доказателство за историческото ни наследство от Русия.

8. По времето на Русия княжеските знаци (тризъбци, двузъбци и др.) са били известни като “петно”, “поличба”, “печат”. Името “Тризъбец” е термин, използван от учени от 19 век.

9. От 2022 г. Тризъбецът се превърна в световен символ на борбата на украинците за независимост и свобода от злата Московска империя. Подкрепяме нашата армия!

Снимка – сребърник на Владимир Велики от „Хородницкото съкровище“ (2020) – най-голямото намерено съкровище от сребърници през последните 150 години.

Източник: Олександр Алфьоров