Ерата на войната с дронове унищожава отбранителната индустрия – FT

Ерата на войната с дронове унищожава отбранителната индустрия – FT

Използването на безпилотни летателни апарати във военните действия в Украйна нарасна неимоверно през последните две години. Нахлуването на Русия доведе до ново ниво на интензивност на войната с безпилотни самолети. Изключително важно е, че евтините, но ефективни безпилотни летателни апарати FPV помогнаха да се реши проблемът с недостига на артилерия, който измъчваше украинската армия през последната година. В страната от 6 производители на БПЛА  преди инвазията теа станаха над 200, пише изданието.

Бързото разпространение на мощни нови технологии на бойното поле променя установената йерархия на световната отбранителна индустрия, в която дълго време доминираха големите изпълнители.

“Разработването на традиционни оръжейни програми отнема години, понякога десетилетия, и изисква значителни държавни бюджети, както и големи изследователски и изпитателни центрове. За разлика от тях, безпилотните летателни апарати са евтини, смъртоносни и бързи за производство, което спомага за изравняване на шансовете между по-малките играчи и утвърдените индустриални гиганти”, се казва в документа

Източник: УНИАН