Когато тръгнеш на война срещу врага си и видиш коне и колесници, и народ, който е по-многоброен от теб, тогава няма да се уплашиш от тях, защото Господ е с теб

Когато тръгнеш на война срещу врага си и видиш коне и колесници, и народ, който е по-многоброен от теб, тогава няма да се уплашиш от тях, защото Господ е с теб

Второзаконие 20:1

На този ден преди 10 години – 14 март 2014 г., животът на десетки и стотици хиляди украинци се промени завинаги. На този ден бойците от първите украински добробати взеха оръжие. На този ден Украйна отново стана земя на свободни, въоръжени хора, които се изправиха, за да защитят дома си от кървавата захапка на „руския мир“, който маршируваше с пълна сила из украинския Донбас. Днес отбелязваме Деня на украинския доброволец.

Това уникално явление ще влезе трайно в общия образ на украинския воин, а десетки доброволчески батальони ще заемат своето място в залата на славата редом със славните воини от миналото. Образът на човек, който въпреки липсата на всякакъв шанс, разграбената армия и останалия свят, нахранен с лъжата за “гражданската война”, се нагърби с това бреме и го изнесе на плещите си до днес.

И тогава, когато Руската федерация разкри истинското си лице, когато маските бяха свалени и същността на нашето оцеляване като нация беше поставена на карта, феноменът на украинския доброволец за пореден път зашемети нас и целия свят. Когато вместо километрични опашки по границите, които ни предричаха руските пропагандисти, ние видяхме тълпи пред военкоматите. Когато страната, „уморена от войната“, се превърна в единен фронт. Когато вместо букет за “асвабадителя”, ръцете стискаха до кръв автомат. Дори тези, които го хващаха за първи път.

Днес, 14 март, застанали редом със стотици хиляди доброволци като единен фронт, ние се прекланяме ниско пред техния героизъм и искрено ги поздравяваме с празника. Вярваме, че силата, която те вложиха в себе си, ще бъде достатъчна за нашата победа. Победа.Просперитет. Мир.

Слава на Украйна!

Източник: Український наступ