Край Красногоровка руснаците използваха фосфорни боеприпаси

Край Красногоровка руснаците използваха фосфорни боеприпаси

На фронтовата линия край Красногоровка руските войски отново използваха фосфорни боеприпаси, забранени от международните правила за водене на война. Това се случи на 23.02.2024 г. на левия фланг на отбраната ни край Красногоровка, съобщава авторът на телеграм канала «Вольнодумец».

Боеприпасите с така наречения бял фосфор са опасни, защото при контакт с въздуха фосфорът започва да гори и да отделя токсични вещества, опасни за хората. Температурата на горене достига хиляди градуси по Целзий.

Руснаците са използвали „фосфор“ и други химически снаряди в тази област и преди. Нашите войници в посока Красногоровка разказват, че руснаците са използвали същите фосфорни боеприпаси в посока Сватово миналата година, когато от небето валя огън и всичко наоколо горя. Подобен случай се случи по-близо до Кременная в района Грековка-Макеевка.

След превземането на Авдиевка руснаците се активизираха много при Красногоровка и на 18-19 февруари обстрелваха нашите позиции с артилерия и безпилотни самолети-камикадзе. Руснаците не спират опитите си да пробият отбранителната линия в този район и използват за целта забранени фосфорни боеприпаси.

Като се има предвид недостигът на боеприпаси в украинските въоръжени сили, нашите позволяват на атакуващите руснаци да се приближат и ги унищожават на разстоянието на един изстрел. Руснаците не отчитат загубите и атакуват отново. И така от 5 до 12 атаки на ден. Засега защитната линия от Авдиевка до Угледар се държи, но вражеските атаки не спират.

Това съобщиха от групата “Информационна съпротива”.

Източник: https://infonavigator.com.ua/