Министерството на външните работи на Франция призова руския посланик „на килима“ заради разпространението на фалшификати и дезинформационни кампании.

Министерството на външните работи на Франция призова руския посланик „на килима“ заради разпространението на фалшификати и дезинформационни кампании.

Това съобщи Le Figaro, позовавайки се на свои дипломатически източници.

Френското министерство на отбраната съобщи по-рано за координирана руска маневра за разпространение на невярна информация за Франция. Става дума по-специално за изявленията на Министерството на отбраната на Русия относно ликвидирането на около шестдесет бойци в Харков миналия месец, повечето от които се предполага, че са били френски наемници.

Париж отрече тези изявления на Руската федерация. Няколко списъка, включително един, който претендира да разкрие самоличността на около 30 „мъртви френски наемници“, бяха широко разпространени от телеграм канали и прокремълски активисти.

Както беше съобщено, Париж също осъди “страхливия и възмутителен акт” на Москва по отношение на обстрела на Берислав край Херсон, по време на който бяха убити двама френски доброволци и бяха ранени още трима френски граждани.

Това не е първият път, когато руският посланик  Алексей Мечков е викан във външното министерство. През 2022 г. той беше привикан там заради нецензурен туит на посолството за зверствата, извършени в украинския град Буча. На 25 март дипломатът също беше извикан в офиса на външното министерство на насипа Орсе след публикуването на обидни карикатури на страницата на посолството в социалната мрежа Х.

Източник:SvitUA – Новини