Нидерландия поръча от Чехия самоходни оръдия DITA за Украйна

Нидерландия поръча от Чехия самоходни оръдия DITA за Украйна

Нидерландия поръча най-новите самоходни артилерийски системи DITA от Чехия за Украйна. Става въпрос за девет единици от тези оръжия.

Гаубицата DITA е съвременна огнева система, способна да поразява цели на разстояние десетки километри. Украйна има нужда от тези оръжия. Ето защо Нидерландия наскоро поръча 9 установки от тази страна“, каза нидерландското министерство на отбраната, съобщава РБК-Украйна.

Те добавят, че тези оръжия са част от голяма нидерландска поръчка за Украйна и се доставят от два производителя на оръжия в Чехия.

Министерството на отбраната на Нидерландия подчерта, че подкрепата на Украйна остава най-високият приоритет за страната.

Както пише Defense Express, става дума за поръчки за Украйна за най-новите и модерни самоходни оръдия, чието първо представяне се състоя едва в началото на 2021 г. по време на изложението за отбрана IDEX-2021.

DITA се произвежда от чешката частна отбранителна компания Excalibur Army. До този момент нямаше публична информация кой друг е поръчал това самоходно оръдие, така че се оказва, че украинските въоръжени сили ще бъдат първите потребители на тази артилерийска установка“, пише изданието.

Самоходното оръдие DITA има високо ниво на автоматизация, с размер на екипажа от само двама души, а купола е по същество безпилотен с автоматично подаване на снаряди.

„Системата за управление на огъня позволява да се получават целеви инструкции от разузнавателни БЛА и има опция за избор на типа боеприпаси за поразяване на определен тип цел“, добавя Defense Express.

DITA е оборудвана с 47-калиброва цев, която осигурява обсег на стрелба до 39 километра. Първоначалната скорост на стрелба е 6 изстрела в минута, постоянната скорост е 5 изстрела в минута, това самоходно оръдие може да напусне позицията само за 45 секунди.

Източник: Информационный навигатор