Плажът в Севастопол не е бил обект на ракетна атака – Bild

Плажът в Севастопол не е бил обект на ракетна атака – Bild

В неделя отломки от ракети паднаха на плажа Учкуевка в окупирания Крим. Първоначално Русия съобщи, че е свалила ATACMS, но по-късно оттегли тази версия и обвини Украйна в умишлена атака.

Експертът на Bild Юлиан Рьопке оспорва:

На мястото са намерени фрагменти от ракети за противовъздушна отбрана Тор, което показва работата на руската ПВО.

Всеки ATACMS съдържа 950 малки осколъчни суббоеприпаси M74. Именно те се разпръснаха във всички посоки, когато ракетата беше свалена.

Отломките са падали  в морето не по плажната ивица, а напречно, което означава, че ракетата е летяла към друга цел, но е била свалена.

Само малка част от отломките паднаха на плажа. При умишлена атака щетите биха били несравнимо по-големи.

❗️Освен това дори кореспондентите на Z-military разкритикуваха руското министерство на отбраната за неспособността им да защитят почиващите в окупирания Крим.

След атаката срещу Севастопол на 23 юни, провоенни блогъри обвиниха руското министерство на отбраната, че липсват мерки за защита на цивилните. Този ден по време на обстрела хората бяха на плажовете в селата Учкуевка и Любимовка.

Z-канали забелязаха, че на плажовете на Севастопол няма стоманобетонни укрития и няма начин бързо да се напуснете опасната зона, дори ако звучи сирена, а такава нямаше.

Източник: Pravda Gerashchenko