Полша започна да подготвя гражданите си за война с Русия

Полша започна да подготвя гражданите си за война с Русия

Въоръжените сили на Полша стартираха програма, наречена “Ваканция с армията”, за да подготвят цивилното население за евентуален военен конфликт с Русия, предаде Асошиейтед прес. Според агенцията основната цел на програмата е да се намери попълнение за полската армия, която в момента разполага с около 198 000 военнослужещи.

“Ваканциите” ще се провеждат през лятото на 70 места в цяла Полша, включително в близост до границата с Русия и Беларус. В програмата могат да се запишат хора на възраст от 18 до 35 години. Обучението трае 28 дни без право на отпуск и струва 6000 злоти (1500 долара). След подобен курс новобранецът може да премине в резерва или да продължи да служи в териториалната отбрана. “Армията иска да обучи колкото се може повече граждани. Всички са наясно със заплахата, която идва от изток”, заяви полковник Павел Галазка.

Преди това в. “Файненшъл таймс” съобщи за недостига на военни в европейските държави от НАТО. Според военни анализатори в случай на война с Русия те ще могат да изпратят на фронта не повече от 300 хил. души, въпреки че “на хартия” разполагат с общо 1,9 млн. военнослужещи.

Източник: Санкции в РФ