Сегашният натиск е недостатъчен: От руските олигарски започнаха да свалят санкциите, които трябва да престане – Зеленски

Сегашният натиск е недостатъчен: От руските олигарски започнаха да свалят санкциите, които трябва да престане – Зеленски

В речта си пред заседанието на Европейския съвет Володимир Зеленски припомни, че през май РФ се е опитала да разшири войната, предприемайки ново настъпление в Източна Украйна.

„Благодарение на смелостта на нашите хора и решението на нашите партньори ние спряхме това настъпление. Но то доказа, че сегашният натиск върху Русия заради водената от нея война е недостатъчен“, подчерта президентът.

„Сега виждаме как започнаха да свалят санкциите от руските олигарски. Трябва да спрем това и да засилим санкциите, тъй като с тези средства се поддържа путинският режим“, заяви Зеленски по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Той определи като историческо решението на Европа да започне преговори за влизането на Украйна в ЕС.

„Убеден съм, че всяка европейска страна, която споделя общите европейски ценности, трябва да бъде част от европейското семейство. Това се отнася и до Украйна и Молдова, както и до балканските държави. Ще настъпи времето и за Грузия. Убеден съм, че ще бъдат взети решения и относно Беларус, тъй като народът там също е европейски и трябва да стане част от обединена Европа. Вече проведохме първата междуправителствена конференция между Украйна и ЕС и се надяваме, че следващата стъпка няма да бъде отложена във времето, включително официалната процедура по скрининг. Украйна е готова да преми през всички необходими етапи“, заяви президентът.

Източник: Pravda Gerashchenko