По време на най-голямото прекъсване на интернет в руската федерация беше тестван „суверенният RuNet“

По време на най-голямото прекъсване на интернет в руската федерация беше тестван „суверенният RuNet“

Сривът в работата на RuNet, който се случи на 30 януари и парализира работата на «Яндекс», Сбербанк, VK, Ozon и други услуги, може да стане обект на разследване не само от правителството, но и от ФСБ.

Според източниците на Baza, властите не разбират, какво се е случило и искат помощ от службите за сигурност.

Мащабният срив в зоната .ru беше усложнен от факта, че значителна част от руските доставчици не бяха свързани с националната система за имена на домейни, пише “Комерсант”. Говорим за алтернативната DNS инфраструктура, предвидена в закона за „суверенния RuNet“: руските оператори са длъжни да я използват под заплаха от глоба.

По време на прекъсването структурите на Роскомнадзор инструктираха операторите да преминат към националната система, но отделните оператори не преминаха към нея нито в началото на прекъсването, нито след изпращане на инструкциите. „За съжаление, не знаем причината за това“, съобщиха от Координационния център за домейни .ru.

Експертите на “Сетевые свободы”  смятат, че причината за неуспеха може да е експеримент за тестване на работата на RuNet в изолация. „Руските власти отдавна предупреждават, че ще се опитат да прехвърлят всички потребители в страната към националния DNS сървър. Това, вероятно, се случва сега с много сайтове в зоната .ru“, обяснява проектът.

Засега правителството разглежда няколко причини за неуспеха – проблеми с актуализациите на ключа за разширяването на сигурността на системата за имена на домейни (DNSSEC), грешка в програмата и дефект, вграден в нея от разработчика.

Източник: Санкции в РФ