Полицай от Московска област призна, че е измъчвал до смърт украинец в окупираната Горностаевка, Херсонска област, заедно с 4-ма свои колеги

Полицай от Московска област призна, че е измъчвал до смърт украинец в окупираната Горностаевка, Херсонска област, заедно с 4-ма свои колеги

27-годишният Руслан Руснак, който беше убит в управлението на МВР (снимка 3), беше погребан тайно от обществеността и под контрола на силите за сигурност. Тялото на мъжа беше посиняло от побои и мъчения. Други 3 възможни жертви на руските силовици в Горностаевка изчезнаха безследно преди 3 месеца.

Както бе съобщено по-рано, на 20 ноември 2023 г. 27-годишният украинец Руслан Руснак почина след разпит от руските сили за сигурност в сградата на Министерството на вътрешните работи в окупираната Горностаевка.

На 12 февруари 2024 г. 47-годишният полицай от Люберци, старши лейтенант на полицията Игор Пименов, призна, че е изтезавал Руснак (снимка 1). Той е дошъл  да работи в окупираната територия на Украйна през март 2023 г. Пименов е работил в Горностаевската окупационна полиция като старши офицер в групата за икономическа сигурност.

Пименов каза, че е изтезавал заедно с още 4 полицаи – т. нар. „началник на Горностаевски отдел на вътрешните работи “, полковник от полицията Андрей Полевщиков, (снимка 2), който през 2021 г. е бил началник на отдела на вътрешните работи на Русия в Октябрски район на град Томск; неговият заместник – подполковник В. А. Меркуров; началника на отдела за криминално разследване капитан В. М. Плюхин и  майор от полицията А. Б. Денисов. Според Пименов те задържали Руслан Руснак в дома му сутринта на 20 ноември и го отвели в отдела за вътрешни работи на ул. Торговая,12.

Там му нанесли телесна повреда, изтръгнали самопризнания за това, че е коригирал Въоръжените сили на Украйна, атакували полицейското управление с дронове на 13 ноември. Още в 16 часа задържаният е издъхнал пред очите на силите за сигурност. Наскоро и петимата полицаи бяха задържани от колеги, а окупационната следствена комисия образува дело за злоупотреба с власт..

Няколко дни след задържането на Руслан Руснак в Горностаевка бяха задържани още поне 6 цивилни – двама младежи бяха освободени няколко дни по-късно, а трима от задържаните изчезнаха безследно. Това са братята близнаци Иван и Антон Щепа и 23-годишният Денис Шум.

Източник: ASTRA