в САЩ  е обвинен рускоговорещият информатор на ФБР Смирнов 

в САЩ  е обвинен рускоговорещият информатор на ФБР Смирнов 

за даване на лъжливи показания по „украинското“ дело на Хънтър Байдън

Бившият информатор на ФБР Александър Смирнов беше обвинен в даване на фалшиви показания като част от разследването за импийчмънт на президента на САЩ Джо Байдън, съобщава CNN.

Специалният съветник Дейвид Вайс обвини Смирнов в създаването на „измислена“ история за участието на Байдън в бизнес операциите на сина му Хънтър с украинската енергийна компания Burisma.

Така Смирнов разказа, че Burisma е платила 5 милиона долара на Байдън през 2015 г. и 2016 г. за това, Хънтър да се „погрижи за всички въпроси“ по отношение на разследването срещу нея „чрез баща си“. Всъщност, Смирнов е общувал с ръководството на украинската компания през 2017 г., когато действащият президент „не можеше да повлияе на политиката на САЩ“, се казва в обвинителния акт.

Смирнов също така увери следователите от ФБР, че е видял кадри на влизане на Байдън в хотел в Киев. Но той никога не е бил в Украйна, камо ли в хотел.

В обвинителния акт не се посочва произходът или гражданството на Смирнов, но има информация, че той е бизнесмен, говорещ руски и който стана информатор на ФБР през 2010 г.

През 2020 г., по време на предизборната кампания в САЩ, Байдън и синът му Хънтър бяха обвинени в оказване на натиск върху Киев да уволни украинския главен прокурор Виктор Шокин, който ръководеше разследването срещу Burisma. Джо Байдън отрича това. Разследването на импийчмънта му започна през септември 2023 г.

Източник: Настоящее Время