Приключи 53-тата размяна – от руски плен бяха освободени политически затворници на Кремъл и незаконно осъдени украинци

Приключи 53-тата размяна – от руски плен бяха освободени политически затворници на Кремъл и незаконно осъдени украинци

Днес приключи 53-тата размяна, която започна на 25 юни с освобождаването на 90 защитници. В Украйна бяха върнати още 10 цивилни граждани, които са били незаконно задържани в окупираните територии, по-специално в Крим, както и в Беларус.

➡️  Сред освободените днес са двама свещеници от Украинската гръко-католическа църква – Иван Левицки и Богдан Гелета, които бяха задържани от окупационните власти в Бердянск през ноември 2022 г.

Украйна успя да върне и незаконно осъдения заместник-председател на Меджлиса на кримските татари, активист и журналист Нариман Джелял. Той беше задържан от руските сили за сигурност в Крим през септември 2021 г. и осъден незаконно от окупационния съд на 17 години затвор.

У дома се завърна и Олена Пех, изкуствовед и изследовател в Музея на изкуствата в Горловка, задържана от окупаторите от 2018 г.

☝️ Друг политически затворник, Валерий Матюшенко, е задържан от окупационните сили в Донецка област през юли 2017 г. и по-късно незаконно лишен от свобода за срок до 10 години.

Украйна успя да върне и няколко цивилни граждани, незаконно задържани и осъдени в Беларус. Сред освободените е Микола Швец, когото беларуските власти обвиниха, че на летище Мачулищи е взривил руски самолет А-50 за далечно радиолокационно откриване.

🤝Освобождаването на украински цивилни стана с посредничеството на Светия престол.

В рамките на 53-тия обмен у дома бяха върнати общо 100 украински граждани. Общо 3310 украинци вече са освободени от руски плен.

Нариман Джелял, Валерий Матюшенко, Олена Пех, Богдан Гелета, Иван Левицки, Микола Швец, Наталия Захаренко, Павло Куприенко, Людмила Гончаренко и Катерина Брюханова. Освободените от руски плен украинци вече са в Киев.

Усмивки, прегръдки и сълзи в очите! Най-после у дома!

Източник: Координационен щаб за третиране на военнопленници