Проектът на комюнике от срещата на върха на НАТО съдържа “необратимост” на членството на Украйна – CNN

Проектът на комюнике от срещата на върха на НАТО съдържа “необратимост” на членството на Украйна – CNN

Американски служител заяви пред CNN при условие за анонимност, че Белият дом подкрепя използването на думата “необратимо” в окончателното комюнике, ако документът потвърждава и продължаващата работа на Украйна по демократичните реформи. По думите му, окончателният вариант ще съдържа този термин.

Много европейци подчертаха необходимостта от твърди формулировки относно бъдещето на Украйна в алианса. Представители на САЩ и Германия, обаче, предложиха да се използва думата “мост” към членството на Украйна в НАТО.

Високопоставен служител на американската администрация заяви в петък, че Алиансът ще направи “важни нови съобщения за това, как увеличаваме военната, политическата и финансовата подкрепа на НАТО за Украйна” като част от “моста към НАТО”.

ℹ️ Днес във Вашингтон започва тридневна среща на върха на НАТО, в която за първи път участват 32 държави от Алианса, включително Швеция и Финландия. Въпросът за подкрепата за Украйна ще бъде основна тема, особено след вчерашната масирана атака на руските терористи. Президентът Володимир Зеленски очаква две решения: прехвърляне на нови системи за противовъздушна отбрана и конкретни стъпки към членството на Украйна в НАТО.

Източник: Pravda Gerashchenko