Ръководителят на най-големия научен център в Руската федерация призова да се радват на изгонването на руските учени от ЦЕРН

Ръководителят на най-големия научен център в Руската федерация призова да се радват на изгонването на руските учени от ЦЕРН

Решението на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) да прекрати сътрудничеството с учени от Руската федерация ще бъде от полза за страната, заяви президентът на Националния изследователски център (НИЦ) Институт “Курчатов” Михаил Ковалчук ​​пред ТАСС. Директорът на института “Курчатов” е приятел на Путин. Миналата есен Михаил Ковалчук ​​предложи да се възобновят тестовете на ядрени оръжия на Новата Земля, за да принудят САЩ, както през 1961 г., да „преговарят“ с Руската федерация.

CERN, който управлява Големия адронен колайдер, обяви прекратяването на сътрудничеството с Руската федерация от 30 ноември 2024 г. Представителят на организацията Арно Марсолие уточни, че решението ще засегне 500 учени. Повечето от тях не живеят в Швейцария. Преди започната от Путин война руските учени са участвали в програмите на CERN в продължение на 70 години.

Според временния служител на организацията Иван Поляков, руските учени, които са изгонени от CERN, „ще останат без нищо“. Той отбеляза, че някои са вложили десетилетия работа в тези експерименти. „За мнозинството, най-вероятно, ще бъде невъзможно да продължат реалната научна работа в областта на техните интереси и компетенции, тъй като в повечето области просто няма възможност да се занимават със сравними изследвания извън CERN“, отбеляза Поляков. Той нарече инцидента „огромен удар за руската школа по физика на елементарните частици, за която не се знае, дали ще оцелее“.

Източник: Санкции в РФ