Русия блокира достъпа до 81 европейски медии

Русия блокира достъпа до 81 европейски медии

Русия е ограничила излъчването на 81 европейски медии на своя територия. 

Руското външно министерство нарече това отговор на решението на Съвета на Европейския съюз да забрани всякаква дейност по излъчване на пропагандните медии РИА “Новости”, MИЦ “Известия” и “Российская газета”.

В деня, в който решението влиза в сила, Москва публикува списък на европейските медии, които обвинява в разпространяване на “неточна информация за хода на “специалната военна операция”. В изявлението се казва, че ЕС е “принудил” руснаците да предприемат тези мерки.

Списъкът включва следните известни медии: Der Spiegel, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung, The Irish Times, El Mundo, El Pais, EFE, Televisión Española, La Repubblica, RAI, Latvian Television, Belsat, Digi24, Dennik N, Le Monde, Agence France-Presse, ERR, Delfi, Agence Europe и Politico.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър нарече блокирането нов знак за репресии срещу журналистиката. “Те се страхуват, че собственият им народ ще чуе истината за действията на Русия”, цитира думите му Le Monde.

Министерството на външните работи на Италия заяви, че решението не заличава и не смекчава последиците от бруталната, опустошителна и незаконна война срещу Украйна. А заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова нарече блокирането “абсурден отговор”.

“Пропагандните медии, финансирани от Русия, за да разпространяват дезинформация като част от руската военна доктрина, не приличат на независими медии. Демократичните държави знаят това”, каза тя.

В ЕС забраниха излъчването на пропагандни медии

Припомняме, че в средата на май Съветът на ЕС забрани излъчването на “Гласът на Европа”, РИА “Новости”, “Известия” и “Российская газета”.

Причината за това решение беше разпространението на руска пропаганда и фактът, че те са под контрола на руската пропаганда. 

Източник: УНИАН